Blysyrabatteri, litiumjonbatteri eller något annat?

Truckbatterier

Det där med truckbatterier kan framstå som en djungel men det är i stora drag två batterityper som dominerar på marknaden: blysyrabatterier och litiumjonbatterier. Blysyrabatterier är med god marginal det vanligaste i större truckar, de är kostnadseffektiva, långlivade, laddas snabbt och underhåll är lätt att utföra. Litiumjonbatterier kräver ännu mindre underhåll, men förutsätter å andra sidan specialistkompetens när underhåll väl behövs. En klar fördel med den här batteritypen är en högre energitäthet vilket ger längre driftstid.

Har du en truck som behöver nytt batteri? Kontakta oss idag så hjälper vi dig att hitta rätt i batteridjungeln.

Ta hand om dina truckbatterier

Fyra tips för ditt blysyrabatteri

1. Ett batteri bör laddas upp så snart som möjligt efter att det är urladdat – det är en huvudregel för alla batterier och självklart även truckbatterier.

2. Du bör använda minst halva batterikapaciteten innan du laddar ditt blysyrabatteri igen. När det sedan laddas bör det laddas till 100 procent för att bibehålla kapaciteten.

3. Ladda bara i den avsedda laddningscentralen, låt laddningsluckan vara öppen och se till att det är god ventilation i rummet. Kontrollera laddkablar och batteriet så det är rent och att metallföremål är på ett säkert avstånd.

4.Efter laddning: Kontrollera alltid elektrolytnivån och fyll på med destillerat vatten vid behov.

VÅRA NÖJDA KUNDER<br />

Patric Elmblad

Tekniker
L.G.A Transport & Service AB

Efter att ha kontaktat några företag i branschen så föll valet på VS-truck där jag fick kontakt med Magnus Göransson som på ett professionellt sätt såg till att jag fick den hjälp jag behövde. Reservdelar beställdes och kort därefter kom leveransen.

Tommy Berglund

Teknisk support
Källström Engineering AB

Kanon service och lätta att planera med!

Henrik Bergström

Lager och Logistik ansvarig
OptoComp GVAB

Filip Arnesson är den bästa servicetekniker vi vet. Han är skärpt och förstår direkt vad det är som måste göras - mycket bra att ha och göra med.
Kan inte bli annat än högsta betyg.

Anton Söderberg

Underhållsansvarig
Stena Recycling

Vi är mycket nöjda med all hjälp och support vi får från VS Truck!
Teknikern Martin Karlsson är en riktig klippa!

Läs mer om vad våra kunder har att säga om VS Truck

Frågor & svar om truckbatterier

Hur lång är livslängden på ett truckbatteri?

Ett genomsnittligt truckbatteri har en livslängd på cirka 5 år eller 1 500 laddningscykler, men detta varierar beroende på användning och underhåll. Vi stöter ofta på äldre truckbatterier som har mycket kraft kvar att ge. Eftersom truckbatterier ofta kostar en rejäl slant är det dumt att dumpa ett batteri som har flera år kvar.

Hur kan man öka truckbatteriets livslängd?

Att underhålla och sköta eldrivna truckars batterier är egentligen inte så knepigt, särskilt inte när det gäller de nya Li-Ion-batterierna som är näst intill självservande. Bly-syrabatterierna är lite känsligare och mår bäst av fasta rutiner.

Hur går ett batteritest till?

Vid ett batteritest mäter vi batteriets kapacitet under maximal påfrestning. Detta görs med hjälp av en maskin som simulerar att alla reglage och funktioner används simultant på maximal effekt. Bedöms kapaciteten på truckbatteriet till under 50% byts det ut mot ett fabriksnytt batteri. Ett truckbatteri på 50% laddas ur på cirka 2,5h vid maximal påfrestning och 4-6h vid normal användning, förutsatt att du tar väl hand om ditt batteri och kör ansvarsfullt.

Vad skiljer litiumjonbatterier från blysyrabatterier?

Litiumjonbatterier är lättare, ger längre drifttid och kan laddas snabbare än blysyrabatterier, men de är oftast dyrare i inköp.

Hur påverkar belysning truckens batteritid?

LED-lampor är energieffektiva och har minimal påverkan på truckens batteritid jämfört med traditionella lampor, vilket gör dem till ett hållbart val för truckbelysning.

Kan jag snabbladda mitt truckbatteri?

Många moderna truckbatterier, särskilt de som använder litiumjon-teknologi, stödjer snabbladdning. Kontrollera alltid med tillverkaren för att säkerställa att ditt batteri är kompatibelt med snabbladdning.

Vilka olika typer av batterier används i eltruckar?

Det finns huvudsakligen två typer av batterier som används i eltruckar: bly-syra, litiumjon, och nickel-metallhydrid. Bly-syra batterier är de mest traditionella och kostnadseffektiva, men de kräver regelbundet underhåll och har en längre laddningstid. Litiumjonbatterier är dyrare initialt men erbjuder längre livslängd, snabbare laddningstider och kräver mindre underhåll.

Påverkar temperatur batteriets prestanda?

Ja, extrema temperaturer kan påverka batteriets prestanda och livslängd. Kallt väder kan minska kapaciteten, medan varmt väder kan påskynda åldrandet.

Varför ska batteriet till en eltruck dras ut under laddning?

Riskerna med blybatterier är bland annat att det i samband med laddning frigörs vätgas och syrgas. När vätgas blandas med syrgas eller luft så bildas en gas, så kallad knallgas, som är mycket explosiv och lättantändlig.

Vilka är de bästa sätten att underhålla mitt truckbatteri?

För att maximera batteriets livslängd, se till att utföra regelbunden laddning enligt tillverkarens instruktioner, hålla batteriet och dess kontakter rena samt undvika att låta det bli helt urladdat.

Snacka truckbatterier med oss

Behöver du hjälp att hitta rätt batteri till din truck? Chatta med oss eller skriv dina frågor nedan. Vi svarar inom en timme!